HASTANEMİZDE SİVİL SAVUNMA AFET TATBİKATI YAPILDI
18 Nisan 2019

Hastanemizde 17.04.2019 tarihinde 112 Acil Servis, UMKE, AFAD, Sivil Savunma, Amasya İl Emniyet Müdürlüğü ve Amasya Belediyesi İtfaiyesi iş birliğinde Afet Tahliye Tatbikatı ifa edilmiştir. Tatbikatımıza İştirakcı Kurumların İdarecileri, Hastane İdarecilerimiz, Personellerimiz ile vatandaşlarımız katılmıştır.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan tatbikatımızda konuşmalarını gerçekleştiren hastane Başhekim Vekilimiz Uzm. Dr. Hatice DÖRTOK DEMİR ülkemizde meydana gelen deprem ve yangın durumları ile alınması gereken tedbirler ile hastanemizin fiziki ve personel durumu hakkında bilgi vermiştir. Hastane personeli, UMKE, AFAD, İtfaiye Ekipleri, Emniyet ekipleri ile 112 acil servis ekiplerince düzenlenen tatbikatımızda Senaryo gereği “06.03.2019 Çarşamba günü saat 14:15 ’de AFAD başkanlığından alınan bilgiye göre depremin merkez üssünün ilimiz merkezi olduğu ve Richter ölçeğine göre 6,6 büyüklüğünde meydana geldiği öğrenilmiştir.

Depremden hastanemizin idare kısmında bulunan diyaliz ünitesi ve bazı servislerin bulunduğu bloklarda ağır hasar oluştuğu, yıkılan kısımlarda küçük çaplı yangın çıktığı, hastanemizin diğer bloklarının hafif hasarlı olduğu, elektrik ve haberleşme sistemi ile içme suyu ve kanalizasyon şebekesinin kısmen hasar gördüğü hastaneye ulaşım yollarının açık olduğu öngörülmüştür. Güvenlik önlemleri alındıktan sonra hastalarımızın ve hasta refakatçilerimizin panik yapmadan asansör sistemlerini kullanmayarak sağlık personellerimiz ile birlikte yangın merdivenlerimizi kullanarak güvenli bölgelere transfer işlemleri yapıldı. Deprem ve yangında yaralanan vatandaşlarımıza triyaj işlemleri sonrası tesisimize kurulan sahra çadırında yapılan ilk yardım ve acil müdahalelerin ardından 112 Acil Servis ekiplerince diğer hastanelere sevklerinin yapıldığı, göçük altında kalan vatandaşımıza Afad tarafından enkazdan çıkarma ve Umke tarafından ilk yardım ve müdahalelerin uygulandığı görülmüştür.”  Bu haliyle tatbikatımız gerçeğini aratmadı. Servislerde mahsur kalan hastalarımıza itfaiye ekiplerince ulaşılmış çıkan yangın en kısa sürede söndürülmüş ve mahsur kalan hastalarımız merdiven platformu ile kurtarılmıştır.

Diğer servislerimizde mahsur kalan hastalarımıza da Umke ekiplerince ulaşılmış sedyelere alınan hastalarımızı halatlar yardımı ile transfer işlemleri gerçekleştirilmiştir. Olaydan etkilenerek kalp krizi geçiren vatandaşımıza mavi kod ekibinin anında ilkyardım uygulaması, hasta yakınlarının çalışan personellerimize darp etmeye karşın beyaz kod uygulaması, depremden faydalanarak hastaneden kaçırılmak istenen bir bebeğe pembe kod ile güvenlik ekiplerimizin anında müdahalesi ile suçlular etkisiz hale getirilmiş ve güvenlik güçlerine teslim edilmiştir. Afet sonrası tüm tedbirler alınmış, tıbbi müdahaleler yapılmış ve afetin olumsuz etkilerini azaltmak için sosyal çalışmalar yerine getirilmiştir.

Deprem ve Yangın gibi afetlere tüm vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın her an hazırlıklı olmaları ve oluşacak hasarın asgari şekilde atlatılması hedeflenen bir durumdur. Bunun tesisinde tüm vatandaşlarımızın ve görevli personellerin gayreti gerekmektedir.

Basına ve Kamuoyuna saygı ile duyurulur.